15 aug 2013

Een voedselveilige zomer

Voorkom voedselvergiftigingen met enkele handige tips!


Met de stijgende temperaturen lopen ook de risico’s op met bacteriën besmet voedsel weer op. En daarvoor moeten we op onze hoede zijn. Met enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen houdt u de risico’s beperkt.

Eigen schuld…

Meestal zijn we zelf de bron van een voedselinfectie omdat we onze voeding fout bewaren of bereiden. Het aantal voedselvergiftigingen, en in het bijzonder het aantal salmonellabesmettingen, blijft echter stijgen. Jaarlijks heeft één Europeaan op tien te kampen met een voedselvergiftiging. Vooral de YOPI (Young - kinderen, Old - ouderlingen, Pregnant - zwangeren en Immunodeficient patients) zijn gevoelig voor salmonellabacteriën.  
Er bestaan zo’n 2200 varianten van de salmonellabacterie. Allemaal zijn ze verknocht aan gevogelte, eieren, zuivel, vis, schaaldieren en rauwe of onvoldoende bereide producten. Ze veroorzaken maag-darmontstekingen of zelfs een voedselvergiftiging.

In tegenstelling tot parasieten gaan bacteriën niet dood in de diepvriezer. Hun groei en vermenigvuldiging worden tijdelijk gestopt, maar starten weer van zodra het product ontdooid is. Ontdooien doet u dan ook best in de koelkast of in de magnetron. Bij dit laatste proces moet u de etenswaren onmiddellijk bereiden en opeten.

Respecteer de koude- en warmteketen

Bewaar gekoelde voedingswaren koud tijdens hun transport en plaats ze zo snel mogelijk (binnen de twee uur) op de juiste hoogte (bovenaan kouder dan onderaan) in de koelkast. Bij kamertemperatuur verdubbelt het aantal bacteriën elke 20 minuten. De temperatuur van warme gerechten moet minimaal 65°c zijn om veilig te zijn.

BBQ?

Zet gekoelde gerechten in kleine porties en als laatste op de tafel. Meng geen rauwe en bereide gerechten door elkaar en gooi overschotten die langer dan 1 uur op kamertemperatuur hebben gestaan gewoon weg. Correct bewaarde restjes eet u best binnen de twee dagen op. Warm ze ook maar één keer op.

Wees proper

Alles start met een goede persoonlijke (hand)hygiëne. Door eenvoudigweg uw handen te wassen voor en na elk contact met voedsel beperkt u de kans op (kruis-)besmetting. Gebruik voor elk voedingsproduct proper, onbeschadigd keukenmateriaal en dek het gerecht af. Zet geen voedingswaren of materialen op de grond en geen vuil materiaal op uw werkblad. Vervang handdoeken, vaatdoek en sponsjes dagelijks.

Houdbaar tot…

Zolang u de verpakking niet hebt geopend en u de bewaarvoorschriften naleeft, geldt de minimale houdbaarheidsdatum op de verpakking als garantie van de producent dat zijn product veilig geconsumeerd kan worden. Voor niet-voorverpakte en verse producten moet u vertrouwen op uw zintuigen. Eieren zijn ongeveer 4 weken houdbaar vanaf de legdatum. Het is aangeraden de eieren koel en donker te bewaren, maar gezien hun poreuze schaal dringen geuren en vocht makkelijk het ei binnen waardoor het sneller bederft. Schone eieren zijn dus langer houdbaar. Blijft een ongekookt ei drijven in een kom zout water dan is het oud. De luchtkamer binnenin de dooier vergroot namelijk naarmate het ei ouder wordt.

De boterhammendoos

Minder voor de hand liggend maar zeker zo belangrijk is het lunchpakket van uw kind. Rug- of boekentassen die onachtzaam in de zon worden gedeponeerd zijn broeikassen voor bacteriën. Dit gaat geheel voorbij aan de aandacht van kinderen, dus moet u als ouder hen sensibiliseren het lunchpakket uit de zon te houden.

Tijdens lange autoritten is het raadzaam een koelbox mee te nemen om het lunchpakket, maar ook drank, verse groenten en fruit koel te bewaren. Zorg voor een fles water om de handen te wassen voor u eet en zoek een rustig plekje in het groen om te eten. Koop alles zo vers mogelijk en weet wat u koopt: het moet hittebestendig, knoeivrij, vormvast en licht verteerbaar zijn.

In sommige landen is het bovendien strafbaar om achter het stuur te eten of zelfs te roken. Iets om rekening mee te houden.Tot slot nog dit: als u deze zomer een vers ijsje eet, kijk dan even rond of het kraampje proper is, of er geen zon op het kraam staat, de ijsschep grondig en correct gereinigd wordt en het ijs nog voldoende hard is.